Akustiset kitarat, nylon- ja teräskieliset

Soittoharrastuksen alkaessa on ensi alkuun hankittava kitara. Akustiset kitarat eivät suinkaan kaikki ole samanlaisia ja joitakin asioita on syytä pohtia soitinta ostettaessa. Yleisimmät akustiset kitarat ovat joko nylon- tai teräskielisiä.

Nylonkielinen kitara on usein sama asia kuin ns. klassinen kitara. Klassinen kitara on koppansa muodoltaan hyvinkin standardisoitu. Kitaroita myydään lasten ja aikuisten tarpeisiin, siten että suurin koko on 4/4. Klassisen kitaran kaula on hieman leveämpi kuin useimmissa teräskielisissä kitaroissa. Klassinen kitara soveltuu instrumenttina klassiseen musiikkiin, jossa on myös aivan omanlaisensa soittoasento ja jossa käytetään jalkatukea tai erillistä kitaraan kiinnitettävää tukea. Nylonkielistä kitaraa käytetään myös mm. folkin, flamencon ja bossa novan soittamiseen.

Teräskielisissä akustisissa kitaroissa onkin sitten huomattavasti laajempi valikoima erilaisia malleja. Teräskielisen kitaran sointi on hyvin omintakeinen ja soveltuu luonteenomaisesti moniin musiikin genreihin rockista aina vanhanaikaiseen kantriin ja bluesiin. Kitaran sointi riippuu monista osatekijöistä. Mm. puut ja niiden laadut sekä kopan koot vaikuttavat keskeisesti soittimen sointiin. 

On siis ihan hyvä hieman miettiä, minkä tyylistä musiikkia haluaa oppia soittamaan ennen kuin lähtee kitarakaupoille. Opetustyössäni olen usein huomannut, että monilta löytyy kotoa jo entuudestaan jonkinlainen soitin ja useimmissa tapauksissa soitonopiskelu voidaan aloittaa tai sitä voidaan jatkaa välittämättä siitä onko kyse nylon- vai teräskielisestä kitarasta. On tiettyjä perusasioita, joita voi aivan hyvin alkaa opetella kummanlaisillakin kitaroilla.

Klassista kitaraa soitetaan hyvin usein ilman plektraa ja itse klassista musiikkia soitettaessa on tapana kasvattaa oikeaan käteen kynnet, joiden avulla äänentuotto tapahtuu. Teräskielisen kitaran soitossa vaihtelu sormisoiton ja plektran välillä on usein yleisempää kuin klassisen kitaran kanssa.

Teräskielten sointi on metallinen ja kirkas. Klassisen kitaran sointi on pyöreämpi, pehmeä. Sointi-asiat ovat myös maku-asioita ja tietynlaisen soittimen voi aina valita tietysti monestakin eri syystä ulkonäkö mukaan lukien. Kannattaa kysyä neuvoa musiikkiliikkeestä ja kokeilla siellä saatavilla olevia kitaroita.

– Sauli Palmujoki, Taidetöölön kitaransoiton opettaja