Laulajan oivalluksia tiskivuoren äärellä


Houkuttelen itseni usein tiskivuoren ääreen hyvän radio-ohjelman voimalla. Ikävät kotityöt hoituvat kuin itsestään kun samalla keskittyy kuuntelemaan kiinnostavaa ohjelmaa.

Henkilöhaastattelut ovat tietenkin parhaita. Toisten ihmisten elämästä ja oivalluksista voi ottaa opiksi.

Eräskin jo neljäkymmentä vuotta täyttänyt näyttelijätär totesi, että nuoruuden paineista päästyään hän haluaa näytellessään todentaa sitä, mikä näyttelemisen ydin on: läsnäolon tutkiminen. Parikymppisenä sitä ajatteli enemmän kameran edessä itseään ja sitä, vaikuttaako esimerkiksi näyttelijänä tarpeeksi monipuoliselta ja minkälainen vaikutus hänen uraansa tulevaisuudessa kullakin työllä on.

Kuinkahan monta kertaa olen ollut yleisön edessä tai arvovaltaisen raadin edessä miettimässä, olenkohan sopivan näköinen, kokoinen ja kuuloinen? Onko limaa kurkussa tai alaselkä jumissa? Valitsinko oikean laulun, jossa parhaat puoleni tulevat esiin? Onko huulipunaa hampaissa? Valitsinko oikean asun, saako esimerkiksi avarasta kaula-aukosta pluspisteitä vai kärsiikö uskottavuuteni vakavasti otettavana taiteilijana? Voinko kirjoittaa klassisen laulajan biografiassani että keikkailen iltaisin kitarallani bossa novaa soittaen?

Kun ihmisellä on kiire brändätä itseään, usein se, miksi tekee sitä mitä tekee, unohtuu. Seuraavan kerran kun nousen lavalle pidän paremmin mielessäni mistä laulamisessa on kyse: tulin kertomaan teille tarinan.

 Milla Mäkinen, Taidetöölön laulunopettaja
Tekstin kopioiminen sallittu vain kirjoittajan luvalla

 

 

 

 

Jos kiinnostuit blogistamme, tilaa uutiskirjeemme, jonka yhteydessä jaamme inspiroivia artikkeleita luettavaksesi!