Mitä yhteistä on Latte artilla ja laulamisella?


Kahvimyllyn ääni. Jauhettu kahvi painetaan gruppoon ja on heti valmis valutettavaksi. Kahdenkymmenenviiden sekunnin odotuksen jälkeen juoma on kupissa. Espresson pinnalla kimaltaa kullanhohtoinen crema.

Maidon vaahdotus. Varovainen ensimmäinen kaato siten, että crema ei mene rikki ja maito alkaa kasaantua espresson pinnan alle. Kupin reunaa ei ole paljoakaan jäljellä kun maito alkaa pulpahdella pintaan ja barista voi alkaa piirtämään maidolla kuvioita.

Hengittäminen auttaa piirtovaiheessa, sillä käsi tärisee vähemmän kuin hengitystä pidättäessä. Aika, joka baristalla on kuvion piirtämiseen on lyhyt, ja siihen vaikuttaa esimerkiksi kahvikupin koko. On hyvä tietää etukäteen, mitä piirtää, jotta käden päättäväinen mutta rento koreografia maitokannun kanssa tuottaa halutun kuvion. Barista oppii harjoituksen myötä arvioimaan, kuinka nopeita piirtoliikkeitä on tehtävä, jotta kuvio on valmis siinä vaiheessa kun kupin reuna tulee vastaan.

Hengittäminen tukee paitsi latte artin tekemistä, myös laulamista. Pienet lihasryhmät aktivoituvat, ovat valmiina kannattelemaan musiikiksi puettua lausetta ja tasaamaan keuhkoista tulevaa ilmanpainetta, joka kohdistuu äänihuulia vasten. On hyvä tietää etukäteen, kuinka pitkän lauseen aikoo laulaa, jotta lauluinstrumentti onnistuisi tuottamaan päättäväisen ja elastisen fraasin. Taito kehittyy harjoittelun myötä.

Juuri tämä hetki, jossa fyysinen suoritus muuttuu omassa kontekstissaan taiteeksi, on äärimmäisen kiehtova. Nopea reaktiokyky kahden lauletun fraasin välissä määrittää, saatko hengityskapasiteetin tarvittavalla tavalla lauluasi tukemaan. Hetki on ennalta määrätty, kenties kapellimestarin toimesta. Samalla tavalla kupin reuna määrittelee baristan piirtoajan.

Kaverin kanssa jutustellessa voi kysyä “anteeksi, toistaistko mitä juuri sanoit”, jos ajatus alkaa harhailla. Kirjoitettua tekstiä voi kumittaa tai poistaa nuolinäppäimellä. Mauttomaan ruokaan voi lisätä vielä pöydässä suolaa.

Onnistunutta laulettua fraasia, lattea tai vaikkapa urheilusuoritusta määrittävät reaktioherkkyytesi, keskittymisesi ja päättäväisyytesi. Se, että tiedät mitä olet tekemässä ja mikä on se hetki, jolloin keskittyminen on kohdistettava tiettyyn toimintoon, ratkaisee usein lopputuloksen.

Kirjoittaja pahoittelee blogitekstin lukemisesta aiheutunutta kahvinhimoa.

 Milla Mäkinen,Taidetöölön laulunopettaja
Tekstin kopioiminen sallittu vain kirjoittajan luvalla

 

 

 

 

Jos kiinnostuit blogistamme, tilaa uutiskirjeemme, jonka yhteydessä jaamme inspiroivia artikkeleita luettavaksesi!