Miten valmistautua esitykseen

 

Esiintyminen on tärkeä osa musiikkiharrastusta ja vaikka musiikkia voi ilman muuta soittaa omaksi iloksi, esiintyminen voi olla yksi tärkeimmistä keinoista kartuttaa omaa osaamista. Esiintyminen pienenkin yleisön edessä auttaa muusikkoja harjoittelemaan määrätietoisemmin, ymmärtämään paremmin omaa osaamista sekä saada onnistumisen kokemuksia itselleen tärkeässä asiassa. Seuraavat neljä ammattimuusikon vinkkiä helpottavat lavalle menoa ja auttavat valmistautumaan esitykseen:

  • Harjoittele esitystäsi

Olipa kyse yhdestä kappaleesta tai kokonaisesta konserttiohjelmasta, harjoittelu on kaiken avain. Harjoittele läpisoittoa. Jos läpisoitto ei onnistu, harjoittele pienemmissä pätkissä ja hitaammassa tempossa. Tavoittele tasapainoista kokonaisuutta; soita sellaisessa tempossa, jossa pystyt hallitsemaan soitintasi ja tekniikkaasi. Kun onnistuneita toistoja on tehty tarpeeksi, lavalle mennessä on itsevarma olo.

  • Harjoittele harjoitusyleisön edessä

Adrenaliini vaikuttaa kehonhallintaan, mutta adrenaliinin vaikutuksen alaisena soittamista voi onneksi harjoitella. Perheenjäsenten tai kavereiden edessä esiintyminen auttaa ymmärtämään miltä jännittäminen tuntuu ja mitä kohtia konserttiohjelmassa voi parantaa.

  • Mielikuvaharjoittelu

Ammattimuusikot ja mm. urheilijat käyttävät mielikuvaharjoittelua menestyksen visualisointiin. Kuvittele soittavasi lavalla nuotti nuotilta juuri niin kuin olet suunnitellut, kuuntele mielessäsi, kuinka sävelet kaikuvat. Mielikuvaharjoittelussa toisto on tärkeää, kun olet visualisoinut esityksesi tarpeeksi monta kertaa, esiintyminen tuntuu hyvältä ja tilanne tutulta.

  • Lämmittele ennen esitystä

Jos mahdollista, tutustu esityspaikkaan ja tunnustele akustiikkaa etukäteen. Jos esityksen aikana sattuu virheitä, ne kannattaa ohittaa mahdollisimman pian ja olla miettimättä niitä ennen kuin esitys on ohi. Kun esitys on ohi, hymyile, kumarra ja rupea suunnittelemaan seuraavaa esitystäsi, sillä esiintymistä voi harjoitella vain esiintymällä.

 

– Natalia Vaskinova, viulunsoiton opettaja