Neljä askelta kohti aikuisiän musiikkiharrastusta

 

Jonkin aika sitten törmäsin netissä hauskaan kuvaan, jossa luki: “Lyhyt opas aloittelijalle: aloita“. Kuinka yksinkertaista! Pelkkä halu tai toive ei aina riitä, vaan uutta oppiakseen on ryhdyttävä tuumasta toimeen, uskallettava aloittaa. Taidetöölön aikuisoppilaiden kertoman perusteella musiikkiharrastuksen aloittamisen esteenä oli useimmiten ajatus, että on jo liian myöhäistä, sekä pelko omasta lahjattomuudesta. Suosittelenkin kokeilemaan seuraavaa strategiaa. Sen tarkoitus on antaa konkreettisia neuvoja ja auttaa lannistavien ajatusten unohtamisessa.

Määrittele tavoite

Kysy itseltäsi: miksi haluan laulaa tai soittaa? Vastauksesi näyttää sinulle, oletko oikeasti valmis harrastamaan musiikkia vai onko se vain päähänpisto. Tavoite ja unelma ovat kuin maa ja taivas. Laskeudu siis maan pinnalle. Mitä selkeämpi asettamasi tavoite on, sitä helpompi se on aloittaa. Tässä on muutama esimerkki Taidetöölön oppilaiden asettamista tavoitteista:

  • Haluan oppia laulamaan karaokekilpailua varten. (Oppilaalla oli etukäteen valitut kappaleet, joita hän halusi työstää kilpailua varten.)
  • Haluan soittaa pianolla muutamia kappaleita perhejuhlassa jouluna.
  • Haluan soittaa pianolla kirkossa ja säestää seurakunnan yhteislaulua.
Arvioi voima- ja aikaresurssit

Avaa kalenterisi ja arvioi, kuinka paljon aikaa voit antaa musiikkiharrastukseesi viikkotasolla. Kannattaa muistaa, että musiikkiharrastus vaatii säännöllisyyttä ja itsekuria, jotta työn hedelmistä pääsee kunnolla nauttimaan. Ilman realistista käsitystä omista aikaresursseista motivaatio saattaa lopahtaa heti alkuunsa.

Aseta budjetti

Huomioi budjetissasi soitto- tai laulutuntien hinta sekä myös mahdollisten muiden työvälineiden ostaminen, kuten instrumentti ja oppikirjat.

Etsi opettaja tai musiikkikoulu

Nyt kun tiedät omat tavoitteesi ja käytettävissä olevat aikaresurssisi, on aika hahmotella, minkälaisessa musiikkikoulussa toiveisiisi vastataan parhaiten. Kansalaisopistot, aikuisopistot, musiikkiopistot ja yksityiset musiikkikoulut toimivat eri periaattein ja hinnoin. Kun löydät itsellesi sopivan vaihtoehdon, on aika toteuttaa aloittelijan lyhyttä opasta ja – aloittaa.

– Irina Zoteeva, Taidetöölön piano-opettaja