Opi soittamaan Chopinin Nocturne kuukaudessa(?)

“Anteeksi, viimeinen sivu meni huonosti”, sanoi italialaisen mestarikurssin opiskelija eräässä nettivideossa. Hän oli juuri soittanut Chopinin ensimmäisen pianosonaatin. “Se ei ole totta”, professori vastusti ja jatkoi: “kaikki meni huonosti.”

Miksi sävel, joka soitetaan tai lauletaan ilman tarkoitusta, tekee musiikin huonoksi? Ehkä siksi, että lopputulos ei kuulosta tarkoituksenmukaiselta. Ilman tarkoitusta soitettu tai laulettu sävel ei kosketa ennen kaikkea soittajaa tai laulajaa itseään.

Opiskelen silloin tällöin markkinointia ja tutkin uusia mainostyökaluja asiantuntijoiden johdolla. Hyödyllisten ja arvokkaiden materiaalien joukossa on joskus myös roskaa, jopa siinä määrin että rahanpalautus on ollut tarpeen.

Näin esimerkiksi kerran pianotuntimainoksessa tekstin: “Opi soittamaan Chopinin Nocturne kuukaudessa”. Ehkä tällainen houkuttelee asiakkaita, mutta voin sanoa, että ainakaan Taidetöölön toiminnassa ei ole kyse tästä.

Mitä todennäköisimmin et opi soittamaan Chopinin Nocturnea kuukaudessa, vaikka mainos niin väittäisikin. Viulunsoittoon ei ole olemassa taikatekniikoita. Et opi laulamaan kuten Celine Dion. Yksinkertaisesti siksi, että tämä ei ole tarkoituksenmukaista eikä kestävää.

Kuukauden aikana opit kyllä lukemaan nuotteja, soittamaan yksinkertaisia ​​kappaleita molemmilla käsillä ja hahmottamaan fraaseja. Opit pitämään viulua ja jousta oikealla tavalla ja soittamaan pieniä kappaleita viulun otelaudan ensimmäisessä asemassa. Laulutunneilla löydät uusia tapoja hahmottaa omaa äänentuottoasi, toimivia lähestymistapoja lauluhengitykseen ja äänesi vahvistamiseen.

Kuitenkin pianotunneille ilmoittautuu välillä henkilöitä, joita kiinnostaa vain muutaman oppitunnin ottaminen tavoitteenaan oppia joku tietty kappale. Usein päämäärä on esittää tämä yksittäinen kappale läheisille. Välittömästi kun tämä henkilö ymmärtää, että musiikin oppimisessa on kyse pitkäkestoisesta uutteruudesta ja intohimosta, hän katoaa pianotunneilta hyvin nopeasti.

Samalla on myös heitä, jotka todella haluavat oppia musiikkia, kokea sen kauneutta ja syvyyttä, mutta eivät usko onnistuvansa tässä. 

Jos musiikki koskettaa sinua, jos sinulla on aito halu oppia lisää musiikista myös ilmiönä, ilmaista itseäsi sen kautta, selvittää musiikin periaatteet ja salaisuudet, niin tiedän, että silloin kaikki onnistumisen avaimet ovat kädessäsi.

PS. Yksi oppilaistani kuitenkin oppi soittamaan Chopinin Nocturnen täysin puhtaalta pöydältä, mutta yhdeksässä kuukaudessa. Hän istui ensimmäisen kerran soittimen ääreen 42-vuotiaana.

Irina Zoteeva
Taidetöölön tj ja piano-opettaja