Vesilasitesti


Monet pelkäävät kärsimystä, käärmeitä tai kuolemaa. On olemassa tietty ammattikunta, joka lisäisi pelkolistalleen myös flunssan. Tämä ammattikunta on puhetyöläiset ja laulajat. Palkallinen sairasloma on utopiaa monelle heistä.

Aina muutamaa viikkoa ennen tärkeää esiintymistä tai harjoitusperiodia vainoharhaisuus iskee. Miksi ihmiset yskivät niin paljon bussissa, äkkiä pois! Miksi ystäväperhe ei voinut ennen vierailuani varoittaa etukäteen, että lapset ovat kipeänä? Paljonko olisi rahallinen menetys, jos tuleva keikka ei toteutuisikaan? Kuinka pahasti pitäisi olla kipeä, että esiintymisen kehtaa perua?

Jokainen kutina kurkussa, kohiseva ilmastointi tai julkisten liikennevälineiden tarttumapinnat aiheuttavat kauhua. Sairaslomaa nauttivat työssäkäyvät tai he, joille äänihuulten kuivuusaste ja limakalvoturvotus eivät koidu ansionmenetykseksi eivät aina ymmärrä laulajan hysteriaa. Toki se onkin hassua, pelätä nyt flunssaa, aikuiset ihmiset!

Selvitäkseni oman pelkoni kanssa, olen ottanut käyttööni vesilasitestin. Opin sen koulukaverini viisaalta äidiltä. Tee vesilasitesti näin: Laita sormi vesilasiin. Ota sormi pois. Jos veteen jäi sormesi muotoinen aukko, olet korvaamaton työelämässä.

Laulaja ei toki lähtökohtaisesti koe olevansa korvaamaton. Hän saattaa olla ainoa, joka on käyttänyt tuntitolkulla aikaa modernin teoksen kantaesitystä varten harjoitellessa. Tuuraajaa on vaikeaa löytää lyhyellä varoitusajalla esimerkiksi uusille, paljon harjoitusta vaativille teoksille.

Vaikka olisit korvaamaton työelämässä, et kuitenkaan ole robotti. Siksi kaikki laulajat flunssapelkoisten kerhossa, tehkää vesilasitestiä aina kun hysteria ilmoittaa tulostaan. Se auttaa laittamaan asiat oikeisiin mittasuhteisiin. Toinen tärkeä toimi on pestä käsiä huolellisesti ja välttää nenän ja silmien koskettelua. Se on tutkitusti tehokkain tapa ehkäistä flunssaa.

Milla Mäkinen, Taidetöölön laulunopettaja
Tekstin kopioiminen sallittu vain kirjoittajan luvalla.

 

 

 

 

 

Jos kiinnostuit blogistamme, tilaa uutiskirjeemme, jonka yhteydessä jaamme inspiroivia artikkeleita luettavaksesi!