Edellinen keikka – arvon mitta?

Oliko eilen hyvä laulupäivä? Laulutunti meni hyvin ja ääni tuntui soljuvan vaivatta. Ehkä lauloit yleisön edessä ja tunsit ahkeran harjoittelun kantavan hedelmää. Ehkä juoksulenkillä askel oli kevyt ja hot flow jooga advanced sujui kuin rasvattu.

Voin kertoa yhden varman tavan pilata seuraava lauluesiintyminen, lenkki tai jooga. Takerru edellisen kerran onnistumisen tunteeseen ja odota seuraavan kerran tuntuvan tismalleen yhtä hyvältä. Ja sääntö takertumisesta toimii tietenkin myös toiseen suuntaan: on vaarana, että aikaisempien kertojen epäonnistumiset jäävät kummittelemaan mieleemme ja estävät meitä nauttimasta tekemisistämme.

Joogaopettajakoulutuksessa pääsemme opiskelemaan joogan filosofiaa mainion Måns Broon johdolla. Luimme Patanjalin Yoga-sutran sivuilta takertumattomuuden periaatteesta ja pohdimme, miten tämä ilmiö omissa elämissämme näyttäytyy. Itselleni tuli heti mieleen klassisena laulajana omaksuttu slogan, jonka mukaan olemme juuri niin hyviä kuin edellinen keikkamme.

Minkä tahansa taitolajin harjoittelurutiinin luominen voi olla haastavaa henkisesti juuri takertumisen mentaliteetin vuoksi. On raskasta yrittää vastata omiin odotuksiinsa siitä, miten harjoittelun tulisi sujua. On raskasta identifioitua edellisen keikan menestykseen tai kantaa mukanansa kansakoulun musiikinopettajan lyömää laulutaidottoman leimaa. Ajatus siitä, että edellisen keikan onnistuminen olisi arvoni mitta ei suoranaisesti kohenna itsetuntoani.

Tervetuloa harjoittelemaan kanssamme takertumattomuutta sekä laulua Oma Laulu onlinepalveluun! Voit kurkkia vapaasti kaikkien neljän laulunopettajan tarjoamia tunteja ja valita niistä itsellesi juuri sillä hetkellä toimivat harjoitukset. Koska sessiot tallentuvat, voit halutessasi toistaa suosikkituntejasi kuukauden aikana niin monta kertaa kuin haluat. Vaikka toisto on tärkeää ääniharjoittelussa, muistakaamme toteuttaa sitä Patanjalin takertumattomuuden hengessä.

Milla Mäkinen, Taidetöölön ja Oma Laulu -onlinepalvelun laulunopettaja