25 elo 5 virhettä pianonsoiton aloittamisessa
Haluan jakaa viisi yleisintä kompastuskiveä, joita 12-vuotisen pianonsoiton opettajan urani aikana olen havainnut, ja joihin olisi hyvä kiinnittää huomiota heti oppimisen alkutaipaleella.
🤚Suorat sormet ja kyynärpäät koskettimen tason alapuolella
Tämä yleinen asentovirhe kannattaa korjata viipymättä. Käsien, ranteiden ja kyynärpäiden tulisi olla yhdensuuntainen koskettimen tason kanssa. Lisäksi sormien tulee hieman pyöristyä ikään kuin kämmenen alla olisi jotain pyöreää. Hartioiden tulee levätä alhaalla.
Nämä linjaukset estävät ranteiden ja hartioiden jännittymisen. Väärä asento voi pahimmillaan aiheuttaa käsivamman.
💅Pitkät kynnet
Jotta pystyt tuottamaan korkealaatuista ääntä, sinun on painettava koskettimia sormenpäilläsi. Tämä ei ole mahdollista jos kyntesi ovat liian pitkät.
🤯Valitun kappaleen vaikeustaso ylittää taitotasosi
Kuvittele, että menet kuntosalille ensimmäistä kertaa ja yrität nostaa 100 kg. Huomaat pian, ettei siitä tule mitään.
Valitsemalla liian vaikean kappaleen opit soittamaan keho jännityksestä kankeana ja sisäistät väärän soittotekniikan. Lopulta sinun on kuitenkin palattava takaisin alkuun.
🔢Väärät sormitukset
Sormituksiin ei aina kiinnitetä riittävästi huomiota ja näenkin usein käytettävän sitä “fiiliksen mukaan” valittua sormea. Tämä ei edistä lihasmuistin muodostumista ja silloin kappaleen oppiminen kestää kauemmin.
Nuottiin painettujen sorminumeroiden huomioiminen kannattaa, jotta oppiminen on nopeampaa ja tehokkaampaa.
🔉Nyanssit jätetään huomioimatta
Jokaisessa kappaleessa on nuottien lisäksi myös esitysmerkintöjä, jotka auttavat ymmärtämään kyseisen kappaleen dynamiikkaa ja karaktääriä: “voimakkaasti”, “hiljaa”, “sirosti”.
Nuoteissa on usein myös kaaria, jotka näyttävät fraasin alun ja lopun. Sävykäs soittaja ottaa huomioon myös erilaisia kosketustapoja: legato (sitoen) tai staccato (lyhyesti).
t. Irina
Taidetöölö tj ja piano-opettaja