26 elo Joanin tarina
Mozartin sonaatin ensimmäiset tahdit kaikuvat Taidetöölön flyygelistä, kun 72-vuotias Joan Nordlund harjoittelee yhtä toivekappaleistaan. Seitsemänvuotiaana soittoharrastuksen aloittanut Joan huomaa ilokseen, kuinka soittotaito on yhä näpeissä. Selvästi kunnianhimoinen nainen harmittelee lähinnä ajanpuutetta; hän harjoittelisi vieläkin enemmän, jos aikaa remontilta, matkustamiselta ja oman kieliyrityksen pyörittämiseltä liikenisi.
Musiikki on kuulunut kielitieteilijä Joan Nordlundin elämään monipuolisesti pienestä pitäen. Hänen tarinassaan musiikki ja rakkaus kulkevat käsi kädessä. Tien nuoruuden soittoharrastuksen luo hän löysi surullisten tapahtumien myötä. Joan haluaa soitollaan kunnioittaa rakkaan aviomiehensä muistoa; mies oli intohimoinen amatööripianisti, ja Nordlundien kotoa löytyykin flyygeli sekä suuri musiikkikirjasto. Kuutamosonaatilla on erityinen paikka Nordlundien tarinassa.
“Synnyin Sheffieldin lähettyvillä Englannissa, ja asuin ensimmäiset vuoteni hiilikaivoskaupungissa Dinningtonissa. Isäni työskenteli Coal Boardille, onneksi ei kaivoksissa kuitenkaan. Perheeni (vanhemmat, minä ja veli Alan) muutti pienempään North Anstonin kylään, kun olin kolmevuotias. Kävin paikallista primary schoolia, grammar schoolin Sheffieldissa, ja lopulta lähdin opiskelemaan Portsmouthin yliopistoon. Ensimmäinen kesätyöni opiskelijana oli paikallisessa lomakeskuksessa. Siellä tapasin Henrikin; englannin kielen opiskelijan, joka oli saapunut myös kesätöihin Portsmouthiin. Ensitreffeillämme istuimme rannalla ja kuuntelimme merta ja pikkukiviä. Henrik vei minut läheiseen kappelin, ja soitti minulle ensimmäisen osan Beethovenin Kuutamosonaatista. 16 vuotta myöhemmin hän soitti sen minulle uudestaan, kun päädyimme lopulta yhteen – ja minä muutin Suomeen.
Olen yhä surullinen – kaipaan Henrikiä ja suren hänen vuokseen joka päivä. Toisaalta, olen kiireinen asunnon remontoinnin kanssa, sen pitäisi valmistua tällä viikolla! Lisäksi minut pitää työllistettynä pieni kieliyrityksemme.”
Joan teki uran Helsingin Yliopiston Kielikeskuksessa luennoitsijana ja teki pitkään tutkimusta autonomisesta oppimisesta. Tuntuu luonnolliselta, että myös musiikin kieli on ollut hänelle ominainen ilmaisumuoto ja kulttuuri tärkeä hyvinvoinnin lähde.
Joan päätyi Taidetöölöön keväällä pitkän soittotauon jälkeen.
“Kävin kouluikäisenä soittotunneilla noin viiden vuoden ajan. Nyt olin päättänyt kokeilla pianonsoittoa taas pitkän tauon jälkeen – sekä Henrikin muistoa kunnioittaakseni että itseäni varten. Päätin pitää kotona hänen sähköisen soittimensa. Keskellä yötä sain idean ilmoittautua uudestaan soittotunneille, ja etsin opettajaa Google apunani. Siellä te olitte!”
Musiikkimaultaan Joan on hyvin monipuolinen ja tyylitietoinen. Klassinen musiikki ja jazz tulivat lahjana perheeltä, ja vuodet Lontoon kulttuuritarjonnassa jalostivat makua entisestään.
“Minut kasvatettiin arvostamaan klassista musiikkia ja jazzia. Kun asuin Lontoossa, menin Promseihin säännöllisesti, ja opin arvostamaan kaikenlaista musiikkia, mitä en olisi muualla tullut kuulleeksikaan. Isäni pettymykseksi pidin myös pop-artisteista kuten Bob Dylanista ja John Lennonista! En haluaisi elää ilman Sibeliuksen 2.sinfoniaa, suurta osaa Chopinin musiikista tai tietenkään Kuutamosonaattia. Henrik ja minä kuuntelimme mielellään Oscar Petersonia, “Night Trainia”. En ikinä kyllästy Edith Piafiin, Jacques Breliin tai Nina Simoneen.”
Soittoharrastuksen uudelleen löytäminen on ilahduttanut aktiivista Nordlundia, joka käy nyt soittotunnilla miltei joka viikko. Pitkän tähtäimen tavoitteeksi on otettu Mozartin sonaatin oppiminen. Hän on silminnähden tyytyväinen rakkaan harrastuksensa parissa. “En tiennyt oikein mitä odottaa, kun astuin ovesta sisään, mutta voin sanoa, että olette muuttaneet elämäni! Olin peloissani, koska en ollut soittanut niin moneen vuoteen, mutta tunnelma oli heti vaivaton ja niin positiivinen. Soittoharrastus on minulle terapeuttista, vaikkei se olisikaan niin tuloksekasta joka kerta.”
Kesällä Joan aikoo nauttia musiikista monessa muodossa. Kesäsuunnitelmia ja kulttuurivinkkejä kysyttäessä lista on niin monipuolinen, kuin odotinkin:
“Baltic Jazz ensi sunnuntaina esimerkiksi, menen sinne parin ystävän kanssa. Aiomme myös vierailla muutamassa näyttelyssä, Salmelalla ja Iittalalla. Mitäs vielä.. syyskuussa pääsen vielä lomalle Italiaan!”
Loppukesästä, Helsingin Taiteiden Yönä, on myös mahdollisuus tutustua Joan Nordlundin oman yrityksen toimintaan teatteriesityksen myötä. Mainio vinkki taiteiden kesäiltaan!
“Oma teatteriryhmämme tekee pienen esityksen Helsingin Taiteiden Yössä 24.8: 19.00 Finnish-British Society, Fredrikinkatu 20!”
Anu Rautakoski, Taidetöölön pianonsoiton opettaja
Tekstin kopioiminen sallittu vain kirjoittajan luvalla.
Jos kiinnostuit blogistamme, tilaa uutiskirjeemme, jonka yhteydessä jaamme inspiroivia artikkeleita luettavaksesi!
Tilaa uutiskirjemme