17 tammi Neljä myyttiä musiikkiharrastuksesta
Myytti #1: Musiikkia tulee opiskella pienestä pitäen
Kyllä, oppimiskyky heikkenee iän myötä. Vieraita kieliä on vaikeampi oppia aikuisena, samoin pyörälläajoa. Alati muuttuva teknologia (matkapuhelimet, tabletit) aiheuttaa usein vanhemmille ikäpolville päänvaivaa. Musiikki-instrumentin oppiminen ei ole helppoa missään iässä, mutta aikuinen voi kompensoida prosessia pitkäjänteisyydellä, kärsivällisyydellä ja kurinalaisuudella. Usein lapset imevät itseensä uutta tietoa kuin sieni kun taas aikuiset hahmottavat uusia asioita perusteellisemmin. Molemmissa tavoissa on omat etunsa. Voit oppia soittamaan missä iässä tahansa jos vain haluat sitä riittävästi.
S. Richter, yksi maailman parhaista pianisteista, aloitti musiikkiopintonsa vasta 14 vuotiaana!
Myytti #2: Nuotinluku on vaikeaa
Nuotinluku vaatii loogista ajattelua. Jos nuotit näyttävät silmissäsi lähinnä musteläiskiltä paperissa, se johtuu vain siitä että et vielä ymmärrä logiikkaa systeemin takana. Kuvittele, että sinun on opittava uudelleen aakkoset tai kertotaulu. Nuotinluvussa on suunnilleen samanlainen vaikeustaso. Ja kuka tahansa voi lähteä opettelemaan sitä!
Myytti #3: Minulla ei ole sävelkorvaa, joten musiikin opiskelu ei ole minua varten
Kyvyttömyys tunnistaa säveltasoja (amusia) on todella harvinainen tila. Käytännössä valtaosalla ihmisistä on niin kutsuttu sävelkorva. Toiset ovat harjaantuneempia tämän taidon hyödyntämisessä ja toisten on työskenneltävä uutterammin sen parissa. Taidetöölössäkin monet oppilaat ilmoittavat heti ensimmäisen tunnin aluksi, että heillä ei sitten ole sävelkorvaa. Tuntien sujuvuus kuitenkin aina osoittaa, että tämä ennakkoluulo ei pidä paikkaansa. Opintoihin käytetty aika ja vaiva voi olla musiikillisesti harjaantuneeseen ihmiseen verrattuna suurempi, mutta muilta osin tilanne on tasa-arvoisempi kuin luulemmekaan.
Myytti #4: En ole lahjakas
Tämä myytti on yksi suosituimmista. Se vain ei pidä paikkaansa. Lahjakaskaan ei opi taitoa, jollei työskentele asian hyväksi. Jos olet päättänyt oppia musiikkia ja oppimismotivaatiosi on epävarmuuttasi suurempi, pystyt siihen sataprosenttisen varmasti. On totta, että vain harvat ovat virtuooseja. Kaikki kykenvät silti soittamaan amatööritasolla ja etenemään oman kehityskaarensa puitteissa. Tämä vaatii motivaatiota ja kärsivällisyyttä. Ikä, kuvitteellinen huono sävelkorva tai muu tekijä saattaa olla ehkä hidaste, mutta ei este musiikkiharrastuksessa edistymisessä.
Irina Zoteeva
Taidetöölön toimitusjohtaja ja piano-opettaja