22 huhti Ole oman elämäsi F1-tiimi
Mäkihypyn ja formuloiden katselu televisiosta oli suosikkipuuhaani teini-ikäisenä. Nykyisin en niinkään enää seuraa urheilutuloksia, mutta luen paljon urhelijoihin liittyviä elämänkertoja ja katson Supertähtien kaikki jaksot sitä mukaa kun niitä ilmestyy Ruutuun.
Laulajan ammattissa on paljon samaa kuin huippu-urheilussa. Siksi ammennan usein urheilijoilta ja erityisesti urheluvalmentajilta oppeja, joita koitan sitten soveltaa epäsuorasti laulumaalimaan.
Vuoden paras lukukokemus on tähän mennessä ollut formulalääkäri Aki Hintsan Voittamisen anatomia. Oli kiinnostavaa saada kurkistaa F1-sirkuksen kulissien taakse. Maailmanmestaruuden voittaminen vaatii tiimityöskentelyä: eri alojen huippuammattilaiset puhaltavat yhteen hiileen saavuttaakseen formulakuskille voiton.
Sukelsin hetkeksi unelmiini. Niissä minun ympärilläni vain minun maksimaalisen laulusuorituksen takaamiseksi häärisi tiimi: laulunopettaja, foniatri, hieroja, fonetiikan opettaja, stailisti, kuntovalmentaja, terapeutti, henkinen valmentaja, ravintoterapeutti ja tietenkin korrepetiittori. Vanhan musiikin kinkkisiin käännöksiin minua neuvoisi oma hovikääntäjä. Nämä kaikki tiimiläiset istuisivat saman pöydän ympärillä puhuen minusta. He tekisivät lyhyen ja pitkän tähtäimen suunnitelmia varalleni.
Unelmointi loppui kovin lyhyeen, kun tajusin, että Sebastian Vettelin voitto formulakisassa tuottaa voittajatiimille käsittämättömiä rahasummia. Se, että onnistun laulamaan hyvin konserteissani, ei ole taloudellisessa mielessä formulabisneksessä pyöriville miljoonille verrannollinen.
Laulajan koulutus kuitenkin muistuttaa hieman formulatähden kohtelua, onhan meilläkin erilaisiin laulumusiikin tyyleihin erikoistuneita opettajia ja monipuoliset kurssit draamasta tanssiin ja kieliopinnoista fonetiikkaan. Laulajan ammattiin vaadittavat osa-alueet on pilkottu pieniin osiin ja niitä ohjaamassa on erikoistuneita ammattilaisia kuten formulakuskilla konsanaan. Tiimityöskentelyä parhaimmillaan edustaa myös oopperataide. Kuitenkin tulee muistaa, että formulasirkuksessa pyörii huimat rahamäärät, oopperatalo ja oppilaitos taas tarvitsevat yhteiskunnalta tukea. Laulajaa ja formulakuskia erottaa rahan lisäksi myös se tärkeä tosiseikka, että autourheilijan suoritus voidaan mitata sekunneissa. Onnistunut oopperaesitys tai laulajan yksilösuoritus konsertissa ei ole samanlaisella asteikolla mitattavissa.
Mediassa törmää nykysin usein johtamista, erityisesti yritysjohtamista, käsitteleviin artikkeleihin. Niiden sävy on yleensä negatiivinen, annetaan ymmärtää että burn out johtuu huonosta pomosta. Tämä saattaakin pitää paikkaansa. Freelancerina toimiva muusikko on itse oma pomonsa. Voinkin auliisti myöntää kohdelleeni itseäni usein kuin huono pomo alaistaan. Palkitsenko itseni onnistuessani? Mietinkö, mikä on vahvuuteni työntekijänä? Annanko itselleni mahdollisuuden vaikuttaa omaan työhöni? Vaikka meillä olisikin oikea erillinen pomo, olemme myös itse itsemme johtajia. Samalla tavalla laulaja muodostaa itse itselleen oman F1-tiiminsä. Ehkä taidolla johtaa itseäni voin saada palan formulakuskin suorituskykyä ja yltää hyvään lopputulokseen, sellaiseen, jossa sekunnit valotaululla eivät määritä onnistumista.
Milla Mäkinen,Taidetöölön laulunopettaja
Tekstin kopioiminen sallittu vain kirjoittajan luvalla
Jos kiinnostuit blogistamme, tilaa uutiskirjeemme, jonka yhteydessä jaamme inspiroivia artikkeleita luettavaksesi!
Tilaa uutiskirjemme