19 syys Viisi äänetöntä vinkkiä äänesi parhaaksi
Koska ääni on kokonaisvaltainen asia, sen huoltamista tulisi myös lähestyä kokonaisvaltaisesti. Laulunopettajana suosin tietenkin ääniharjoitusten tekemistä, mutta oman äänensä hyväksi voi tehdä paljon muutakin. Nappaa talteen laulunopettajan viisi äänetöntä äänenhuoltovinkkiä!
- Eliminoi huonot ääniolosuhteet
Jos joutuu toistuvasti puhumaan melun päälle kuivattavassa huoneilmassa ja kenties epäsuotuisissa asennoissa, ei ole ihme että työpäivän päätteeksi ääni tuntuu rasittuneelta. On hyvä tulla tietoiseksi niistä moninaisista ulkoisista tekijöistä, jotka altistavat ääntä rasitukselle. Kannattaa siis varmistaa, että työskentelyolosuhteet tukevat tervettä äänenkäyttöä.
- Vahvista mielen ja kehon välistä yhteyttä
Jos perinteinen ääniharjoittelu ei tunnu houkuttelevalta mutta haluat silti tehdä jotain äänesi hyväksi, suosittelen kehon skannaus tai yoga nidra -menetelmiä. Ne ovat hyvä keino rauhoittua ja havainnoida hengitystä. Kehon ja mielen välinen yhteys ja hengittäminen vaikuttavat suoraan ääneemme, siksi se ansaitsee huomiota äänenhuollossa.
- Havainnoi jännityksen ja rentouden välisiä vaihteluita kehossasi
Teen monta kertaa päivässä tavallisten kotiaskareiden yhteydessä seuraavaa: pyörittelen ilmaa poskissa tai kuvittelen, että kielen kärki on hammasharja ja harjaan sillä hampaiden sisä- ja ulkopinnat läpi. Kaikenlainen lempeä liikehdintä tai vaikka niskan vapauttaminen eteentaivutuksessa auttaa havainnoimaan lihasjännityksiä pitkin päivää. Sitä kautta herkistyy havainnoimaan niitä myös vaikka yleisön edessä puhuessa. Kireät lihakset esimerkiksi kaulan alueella haastavat parhaimmankin esitelmöijän äänen kestävyyden.
- Sulje pois kliinisten ongelmien mahdollisuus
Suosittelen foniatrin vastaanotolla vierailua pienellä kynnyksellä. Jos äänenkäyttö tuntuu kohtuuttoman raskaalta, on hyvä käydä tarkistamassa, vaativatko omat äänenkäytön haasteet hoidollisia toimenpiteitä.
- Hyväksy äänesi yksilöllisyys
Jollain meistä saattaa olla hyvinkin kestävä ääni, joka ei pienestä rasitu. Jos taas kuulut siihen porukkaan, joka joutuu rukoilemaan äänihuulten jumalia ennen lyhyenkin esitelmän pitoa, joudut todennäköisesti tekemään äänesi hyväksi enemmän huoltavia toimia kuin mitä kestävällä instrumentilla varustettu kollega.
Ymmärrys siitä, että ääni on väistämättäkin persoonamme jatke saa meidät näkemään äänen tärkeänä ja huoltamisen arvoisena. Oman äänen arvostaminen on siemen sille kaikelle hyvälle, jota sen hyväksi teemme.
– Milla Mäkinen, Taidetöölön lauluopettaja