Mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota kitaraa ostaessa

Kitara on yleinen soitin ja sellainen löytyy monesta kodista. Jos soitinta ei ole omasta takaa, on suunnattava soitinkaupoille kitaraa ostamaan. Valikoima niin musiikkiliikkeissä kuin itse kitaroissa on laaja. Mistä tietää, mikä kitara on hyvä?

Soitinkauppiaat ovat tietysti paras apu, kun suuntaa musiikkiliikkeeseen kokeilemaan hyllystä löytyviä kitaroita. Akustiset kitarat jaotellaan karkeasti kahteen luokkaan, nylon- ja teräskielisiin, ja tämä on hyvä ottaa huomioon jo kitaroita kokeiltaessa. Nylonkieliset ovat Klassisia kitaroita sekä ”yleisnylonkielisiä.” Teräskielisten kitaroiden malleja on todella paljon ja niitä soitetaan lähes kaikissa ns. populäärimusiikin tyyleissä.

Sähkökitaroissa perinteiset mallit kuten Stratocaster, Telecaster ja Les Paul ovat kestosuosikkeja. Sähkökitaran soittoon tarvitaan vahvistin ja kaapeli. Kotiharjoitteluun on paljon hyviä vahvistinmalleja. Myös plektroja on hyvä hankkia erilaisia. Kitarahihnan kanssa voi harjoitella soittamaan seisten.

Mitä tekijöitä tarkastella kitaraa kokeiltaessa? Yleistuntumaa on hyvä kuulostella. Onko kitara kevyt vai painava, ulottuuko kädet kielille. Kielet ja niiden korkeus otelaudasta on yksi oleellinen tekijä helpposoittoisuuden kannalta. Kieltenkorkeutta pystyy toki säätämään.

Talvisin on hyvä pitää huolta, ettei kitara pääse kuivumaan. Kostutus hoituu kitarankostuttimen avulla. Laukku ja viritysmittari ovat myös hyvä hankkia, jos niitä ei etukäteen ole.

Jos sinua mietityttää musiikkityylien ja kitaroiden välinen yhteys, voi olla hyvä vilkaista juuri Youtubesta tietyn musiikkigenren videoita. Tutkimustyön jälkeen saattaa hyvinkin selvitä jokin tietty valmistaja tai malli, jota kyseisessä genressä tavataan käyttää. Myös keskustelufoorumit ja alan lehdet pursuavat tietoa aiheesta.

Kokeilemalla ja harjoittelemalla selviää, miltä soitin tuntuu juuri itselle. Luota korviisi, kun soitin kuulostaa hyvältä. Harjoittelu ja soittajan perusosaaminen avaavat soittamisen ja soitinten maailmaa ja ymmärrys kitaroista kasvaa ajan kanssa.

-Sauli Palmujoki, Taidetöölön kitaransoiton opettaja