Pieni muistilista kitaristille

Soittotuokiot kitaran kanssa tapahtuvat milloin mihinkin aikaan päivästä ja viikosta. Harjoittelun kesto vaihtelee usein joistakin minuuteista tuntiin tai pariin, riippuen toki miten tuo aika lasketaan. On hyvä muistuttaa itseään säännölllisesti miten soittamisen saa pysymään freesinä!

1️⃣ Viritä kitara

Epävireisellä kitaralla ei ole välttämättä kovinkaan hauska soittaa. Puhelimiin saa nykyään ladattua viritysaplikaatioita, jos kitarapussista ei satu löytymään asianmukaista viritintä. Virittäminen alkaa vähitelllen tapahtua kuin itsestään, alkurutiinina, kun sen ottaa tavaksi.

2️⃣ Soita lämpimiksesi

Tärkeintä on soittaa jotain. Jokainen soitettu sointu ja melodiantapainen lasketaan. Sormet tottuvat kieliin ja soittotuntuma kehittyy yksinkertaistenkin harjoitusten myötä. Saatat hämmästyä kuinka tatsi paranee huomaamatta ihan pienelläkin vaivalla.

3️⃣ Tunne kitarasi

Ei ole pahitteeksi kurkata soitinvalmistajan nettisivuille tai selvittää hieman minkä ikäinen käytetty soitin on. Soittimesi saattaa jopa olla tehty aivan tietynlaista musiikkia varten! Erityisesti vanhempi soitin saattaa tarvita usein soitinhuoltoa, esim. nauharemontin. Varastossa kauan säilytetty kitara kuulostaa joskus edelleen mainiolta, luonteikkaalta. Aina asia ei kuitenkaan näin ole.

4️⃣ Vaihda/vaihdata kielet

Kitaran kielet keräävät valitettavasti likaa, joten puhtain käsin soittaminen on suotavaa. Kielet myös kuluvat ja mikään ei voita uusien kielten sointia. Soitonopettaja tai musiikkikauppias voi tehdä vaihdon puolestasi, jos et ole aiemmin sitä kokeillut.

5️⃣ Muista soittoasentosi

Soitit kitaraa istuen tai hihnan kanssa seisoen, soittoasennollasi on keskeinen merkitys soittohetken mukavuuteen. Ei kannata unohtua jäämään harjoittelemaan huonoon asentoon kauaksi aikaa. Ergonomisuus on tärkeää. Pidä mukava ryhti, jalottelutaukoja ja verryttely jäseniäsi soiton lomassa.

Sauli Palmujoki
Taidetöölön kitaransoiton opettaja