Кuinka oppia lukemaan nuotteja nopeasti ilman pänttäämistä tai mobiilisovelluksia?

Soittoharrastusta aloittaessasi haluat todennäköisesti oppia ensimmäisenä suosikkikappaleesi kauniin melodian. Löytääksesi oikeat sävelet ja rytmit tarvitset kuitenkin ensin nuotinlukutaidon.

Aloittelijat luulevat usein että nuotinluku on monimutkaista ja aikaa vievää. Tämä pitääkin täysin paikkaansa, varsinkin jos selkeä strategia oppimiselle puuttuu. Käyttämällä alla olevaa keinoa voit kuitenkin oppia lukemaan nuotteja melko nopeasti.

Suosittelemme lämpimästi Willard Palmerin oppikirjaa Alfred’S Basic Adult All in One Course 1. Teoksessa on käytännönläheisiä tehtäviä nuotinlukutaidon kehittämiseen.

  1. Ota ensimmäiset 5 nuottia vasemmalle kädelle ja ensimmäiset viisi nuottia oikealle kädelle (c, d, e, f, g). Jokaiselle nuotille nimetään oma sormi.
  2. Seuraavaksi opimme hahmottamaan nuottien paikat saman aikaisesti sekä nuottiviivastolla että koskettimistolla: ensin peräkkäin alas- ja ylöspäin, sitten hyödyntämällä lyhyitä tunnettuja melodioita, jotka sisältävät vain näitä viittä ensimmäistä nuottia.

Tarkoituksena on että kädet pysyvät samassa asennossa koskettimella koko ajan. Näin pystyt täysin keskittymään nuottien sisäistämiseen ilman käsien siirtelyä. Aluksi apunasi on sormien numerot merkittyinä nuottien alle. Myöhemmin tehtävät vaikeutuvat ja näet vain nuotit ilman numeroita.

Seuraavassa osassa kappaleisiin lisätään jäljellä olevat kaksi nuottia (a ja h). Kun olet sisäistänyt ensimmäiset viisi nuottia, loput nuoteista on varsin helppoa ja nopeaa omaksua.

Kuka tahansa voi oppia lukemaan nuotteja. Se vertautuu täysin esimerkiksi kirjainten tai vaikkapa uuden kielen oppimiseen. Aloittaessasi pienestä ja konkreettisesta tehtävästä etenet askel askeleelta kohti laajempia kokonaisuuksia.