Miten ottaa uusi kappale haltuun?

Mitä yleensä tapahtuu kiinnostavan kappaleen nuottien googlaamisen ja tulostamisen jälkeen? Olet ehkä pianon ääressä ja yrität innostuneesti saada melodian haltuusi niin, että se kuulostaisi samanlaiselta kuin YouTubessa. Puolen tunnin kuluttua huomaat, että motivaatiosi onkin lopahtanut. Jos tämä kuvaus kuulostaa tutulta, jatka lukemista. Jaan sinulle muutaman vinkin joita käytän omien oppilaideni kanssa. Ne auttavat kiinnittämään huomion oleellisiin seikkoihin lempikappaleesi tehokkaassa opettelussa.

  1. Selvitä kappaleen tahtilaji ja hahmota rytmiset haasteet

Oliko se 4/4 vai ⅜? Onko kappaleessa haastavia rytmejä? Kun tiedät miten laskea kappaleen rytmit, helpottuu myös melodian oppiminen merkittävästi ja säästät aikaa seuraavalla pianotunnilla.

  1. Tarkista etumerkinnät

Kun olet selvittänyt kappaleen sävellajiin kuuluvat etumerkit, silmäile kappale läpi ja huomioi nuotit joita etumerkinnät koskevat. Tämä auttaa sinua muistamaan ne paremmin kun aloitat varsinaisen soittoharjoittelun.

  1. Seuraa annettuja sormituksia tai muokkaa ne itsellesi sopivaksi

Kokemukseni mukaan sormituksiin on hyvä kiinnittää huomiota, sillä se on yksi tärkeimmistä asioista pianonsoitossa. Tarkoituksenmukainen sormitus auttaa sinua välttämään turhia käsiliikkeitä, millä on vaikutusta esimerkiksi tasaiseen äänenlaatuun ja sulavaan fraseeraukseen. Huomioi tarkasti, missä kohdissa kädessä tuntuu epämukavuutta. Ongelma on todennäköisesti väärässä sormituksessa, ellei sitten kyseessä satu olemaan Rahmaninovin sävellys!

  1. Harjoittele yksi fraasi kerrallaan

Pianokappaleiden fraasit ovat keskimääräisesti noin neljän tahdin mittaisia. Aloita opettelemalla soittamaan kappaleen ensimmäinen fraasi kahdella kädellä. Kun se onnistuu, huomaat että motivaatiosi saa uutta virtaa, sillä vihdoinkin ainakin osa kappaleesta kuulostaa tutulta ja ehkä jo kauniilta! 😉

  1. Hidas tempo on paras ystäväsi

Koskettimien välisten etäisyyksien istuttaminen lihasmuistiin on tärkeä työvaihe, sillä luot sen aikana uusia hermoyhteyksiä aivoihisi. Tätä prosessia ei voi oikaista. Ole siis kärsivällinen.

  1. Säännöllisyys

Olet oppinut yhden fraasin kunnolla ja nyt nautit työsi hedelmistä, hienoa! Muista kuitenkin, että jos pidät liian monta välipäivää harjoittelustasi, hedelmät mädäntyvät.

Hyviä harjoitushetkiä pianon ääressä!

Irina Zoteeva, Taidetöölön toimitusjohtaja ja piano-opettaja