Kotiharjoittelusta, osa 1: Vinkkejä monipuoliseen harjoitteluun


Viikon soittotunti on ohi, ja olet taas kerran oppinut uutta! Soittotunnilla tutustuttiin taas uuteen asiaan, oli se sitten soittotekniikkaan, musiikin teoriaan, kauniiseen sointiin tai soittoergonomiaan liittyvää. Ehkä tunnilla hiottiin lisäksi aiemmin opeteltua kappaletta vieläkin eteenpäin. Yksikin soittotunti voi viedä taitojasi huimasti eteenpäin. Soittotunti on kuitenkin vain murto-osa harrastajan musisoinnista. Valtaosa soittimen ääressä vietetystä ajasta tapahtuu mukavasti kotona!

Tähän tekstiin olen kerännyt hyväksi havaittuja keinoja motivoivaan kotiharjoitteluun, pianistin näkökulmasta. Nauti, rentoudu ja opi harjoittelemaan tehokkaasti! Vinkit soveltuvat aikuisopiskelijoille, ja sovellettuna myös lasten kotiharjoitteluun yhdessä vanhemman kanssa. Kouluikäisen harjoittelua on hyvä seurata: on tärkeää käydä yhdessä läpi, mitä tunnilla on käsitelty, ja mitä läksyksi tuli. Alla olevat vinkit tekevät myös haastavien harjoitusten soittamisesta hauskempaa!

Suunnittele, pidä taukoja, pala kerrallaan

Hyvä harjoittelu, niinkuin missä lajissa tahansa, on monipuolista. Vaihtele siis erilaisten harjoituspäivien välillä, niin taitosi varmistuvat ja vahvistuvat monella eri tapaa. Tärkeää on päättää etukäteen, mitä on harjoittelemassa!

Kun aloitat harjoittelun, muista tarkistaa ensin soittoasentosi. Pianon ääressä asento on usein sopiva, kun olka- ja kyynärvarsi ovat n. 90 asteen kulmassa. Asento antaa vapauden liikuttaa käsivarsia koko koskettimistolla. Istut mukavasti paino molemmilla puolilla, asento on joustava ja ryhdikäs: Kuvittele vaikka olevasi yksi siskonmakkara pitkässä makkaranauhassa: yksi makkara alapuolellasi vetää sinua jaloista maata kohti, toinen päälaelta kohti taivasta. Asento pysyy ryhdikkäänä, mutta luonnollinen liike ja hengittäminen kuuluvat aina asiaan.

Pidä harjoittelun lomassa sopivia taukoja. Tauot itse asiassa tehostavat oppimistasi: tehokkaimmat hetket oppimisen kannalta ovat harjoitussession alussa ja lopussa. Tauottamalla saat siis käyttöösi useamman tehokkaan hetken! Voit pitää jo viiden minuutin haastavan harjoittelun jälkeen lyhyen tauon. Hieman pidempi tauko kannattaa pitää aina 20 minuutin tehokkaan harjoittelun jälkeen.

Kotiharjoittelun suunnittelun alkeita

Seuraavaksi muutama esimerkki siitä, miten kotiharjoittelua voi varioida. Voit kokeilla harjoitteita vaikka jo 15 minuutin harjoituspätkällä.

(Joku on harjoitellut erityisen tehokkaasti… )

 

Aivan uuden kappaleen harjoittelu. Ota rauhassa asia kerrallaan, tutki ensin vain nuottikuvaa. Mikä on etumerkintä, tahtiosoitus? Onko kappale rauhallinen vai jotain muuta? Näkyykö nuottikuvassa jotain toistuvaa? Mitä säveliä? Kuka on säveltäjä, miltä aikakaudelta?

Seuraavaksi tutustu kappaleeseen hitaasti pala kerrallaan, kädet erikseen. Voit myös laulaa palan kerrallaan, sitten soittaa sen. Seuraavaksi yhdistä vähitellen kädet, jos pystyt. Harjoittele yhä vain pala kerrallaan useamman kerran toistaen, pidä välissä tauko, kun alkaa väsyttää. Seuraavaksi voit aina vaan pidentää kerralla soitettavaa pätkää.

Ennestään tutun kappaleen harjoittelu. Vuorottele esimerkiksi seuraavanlaisten harjoituspäivien välillä:

  1. Katko kappale pieniin paloihin. Soita paloja eri rytmeissä, eri nopeuksissa, terävästi, pehmeästi ja niin edelleen.
  2. Harjoittele soittaen kappaleen alusta loppuun, tarkasta myös hankalimmat kohdat erikseen.
  3. Soita pala kerrallaan keskittyen kappaleen tunnelmaan, rytmiin, tasaisuuteen, ja niin edelleen. Kokeile, saatko soitettua kappaleen läpi niin, että siinä on tarpeeksi vaihtelua, esimerkiksi pianot ja fortet kohdallaan.

 

Tekniikkaharjoitukset. Voit lisätä jokaiseen harjoituskertaan tekniikkaharjoitteita. Valitse esimerkiksi asteikko, joka sopii harjoittelemasi kappaleen sävellajiin. Soita ensin niin hitaasti kun pystyt, keskittyen sormijärjestykseen ja peukalon aktiivisuuteen. Sitten nopeuta hiljalleen ja keskity aktiivisiin sormenpäihin. Voit tehdä yhden tekniikkaosion tai soittaa harjoituksia muun harjoittelun välissä.

Piristävä sekoitus. Kun kaipaat vaihtelua, valitse harjoittelemistasi kappaleista erilaisia kohtia, ja vuorottele harjoittelusessiosi aikana niiden välillä. Valitse esimerkiksi kolme erilaista tehtävää, ja harjoittele sitä vaikkapa 3 minuutin ajan kerrallaan. Huomaat heti kehittyväsi, kun palaat tehtäviin uudestaan.

Metronomi. Kun haluat rytmit varmoiksi ja soiton tasaiseksi, harjoittele metronomin avulla. Kokeile koko kappaletta tai pieniä paloja erilaisissa tempoissa. Miten nopeassa tempossa saat sujumaan? Voit myös laittaa metronomin soimaan taustalle sopivassa tempossa, ja soittaa kappaleen mielessäsi läpi, nuotista seuraten. Huomaat, mitkä kohdat tuntuvat yllättävän nopeilta tai hitailta.

Haaste. Ota käsittelyyn erityisen hankala kohta kappaleesta, ja koita toistaa se oikein seitsemän kertaa peräkkäin. Hyvä keskittymisharjoitus! Muista hengittää ja pitää soittoasento mukavana, pää pystyssä.

 

Lisävinkkejä harjoittelun syventämiseen

Kappaleeseen sopivan tunnelman ja soinnin pohtimisen voi aloittaa jo kappaleen opiskeluvaiheessa. Siihen on kuitenkin helpompi keskittyä, kun olet ensin harjoitellut tekstin sujuvaksi. Kun kappale alkaa sujua, voit vapauttaa – ja elävöittää – soittoasi esimerkiksi seuraavien vinkkien avulla.

Keskity erityisesti kappaleen tunnelmaan. Mikä tunnetila kappaleessa on, miten se kehittyy? Miltä tuntuu käsivarsissani, sormenpäissäni? Minkälaisia sointivärejä löydät? Pyri harjoituksena soittamaan vaikka “surullisesti” tai “hienostelevasti”, esimerkkejä voi keksiä itse loputtomiin.

Kokeile soittaa kappale eri sävellajissa, vieläkin vahvistaaksesi muistia ja hahmottamista. Tai improvisoi: valitse esimerkiksi yksi melodianpätkä kappaleesta, ja jatka sitä itse.

Lopuksi:

Saat jokaisesta harjoituskerrasta mielekkään, kun yhdistelet eri harjoitustapoja. Monipuolisuus on ehdottomasti parempi kuin pelkästään kappaleen alusta loppuun soittaminen. Keskity rentoon ja ergonomiseen soittoasentoon, pidä tarvittavat tauot ja harjoittele yhdestä näkökulmasta kerrallaan. Näin harjoittelu on tehokasta, mukavaa ja keskittynyttä!

Seuraavaksi:

Mitä tehdä, kun kappaleessa on jokin kohta, josta et vain pääse eteenpäin? Lisäksi vinkkejä siihen, mistä muualta saada inspiraatiota kotiharjoitteluun!

Lähteet: Erinomainen sivusto pianonsoiton harjoitteluvinkkeihin on Rebekka Angervon PIANOPOLKU; http://www.pianopolku.net/etusivu.html

Anu Rautakoski,Taidetöölön pianonsoiton opettaja
Tekstin kopioiminen sallittu vain kirjoittajan luvalla.

 

 
 

 

Jos kiinnostuit blogistamme, tilaa uutiskirjeemme, jonka yhteydessä jaamme inspiroivia artikkeleita luettavaksesi!